top of page

Συνδέονται οι στόχοι μας με την αξία μας;



Όταν θέλουμε να πετύχουμε κάποιον στόχο και να φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο στη ζωή μας, είναι χρήσιμο να αναρωτηθούμε ποια είναι τα κίνητρα μας πίσω από τον στόχο ή αυτή την κατάσταση που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Μήπως πιστεύουμε πως όταν έχουμε πετύχει ή έχουμε αυτό που θέλουμε, η αξία μας ως άνθρωποι θα αυξηθεί;


Ότι θα είμαστε περισσότερο αποδεκτοί, αγαπητοί και θα αξίζουμε περισσότερο;


Το να προσκολλούμε την αυτό-αξία μας σε έναν στόχο σημαίνει ότι έτσι εξαρτόμαστε από εξωτερικούς παράγοντες για να καθορίσουν το ποιοι είμαστε μέσα μας. Όμως το να μην πετύχουμε μια προκειμένη στιγμή τον εκάστοτε στόχο σημαίνει πως αυτό λέει κάτι για την αξία μας ή μάλλον ότι κάτι θα μπορούσε να αναθεωρηθεί/αλλάξει στο πως προσεγγίσαμε τον στόχο, έτσι ώστε να πάμε προς την κατεύθυνση που θέλουμε;

Κάθε φαινομενική "αποτυχία" σημαίνει ότι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας από ότι πριν από αυτήν.


Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι επίσης χρήσιμο το να κοιτάξουμε ποιο είναι το βαθύτερο νόημα του στόχου που έχουμε. Εάν πετυχαίνοντας αυτό που θέλουμε επηρεάζουμε θετικά και τους άλλους ανθρώπους σε ευρύτερη κλίμακα μπορούμε να επικεντρωθούμε στην συνεισφορά και λιγότερο στον εαυτό μας. Αυτό μας κάνει να συνδεόμαστε με την μεγαλύτερη εικόνα και μειώνει το άγχος του να κάνουμε focus μόνο σε εμάς.


Επίσης μπορούμε να αναρωτηθούμε ποιο είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε μέσω του στόχου μας (αν υπάρχει) και ποιες προσωπικές μας αξίες αντιπροσωπεύει αυτός ο στόχος.

Η αξία μας ως άνθρωποι δεν ορίζεται από το τι κάνουμε αλλά από την ύπαρξη μας όπως λέει και η λέξη που μας περιγράφει – ανθρώπινα όντα. Αξίζουμε μόνο και μόνο που είμαστε σήμερα στον κόσμο αυτό και όχι από το πόσα έχουμε καταφέρει ή όχι. ✨

bottom of page