top of page

Ανοιχτή Επικοινωνία




Πολλές φορές στην καθημερινότητά μας μπορεί να θυμώνουμε ή να απογοητευόμαστε με τους αγαπημένους μας επειδή φαίνεται να μην μας καταλαβαίνουν και κατανοούν.

Μπορεί να περιμένουμε από τους ανθρώπους γύρω μας να διαβάσουν το μυαλό μας και να δράσουν αναλόγως του τι σκεφτόμαστε και μετά θυμώνουμε μαζί τους επειδή δεν το κάνουν.


Σε τέτοιες περιπτώσεις, έχουμε αφιερώσει τον χρόνο να εξηγήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά στους άλλους τι ακριβώς έχουμε στο μυαλό μας, πως νιώθουμε και πως βλέπουμε τα πράγματα;

Καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, με ξεχωριστό τρόπο σκέψης, ανάγκες και εμπειρίες είναι λογικό ο καθένας να έχει διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των ίδιων θεμάτων.


Όταν προσπαθήσουμε πρώτα να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, μπορούμε τότε πιο εύκολα να επικοινωνήσουμε τις σκέψεις μας στους άλλους και έτσι να αυξήσουμε τις πιθανότητες κατανόησης και βαθύτερης σύνδεσης μεταξύ μας.


Αν περιμένουμε από τους άλλους να διαβάσουν τις σκέψεις μας, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε πολύ καιρό, αν όχι για πάντα να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να βιώσουμε περισσότερη πληρότητα και σύνδεση με τους ανθρώπους στη ζωή μας. Αν πάλι πέσουμε στην παγίδα του να αρχίσουμε να κατηγορούμε και να περιμένουμε από εκείνους να κάνουν βήματα προς εμάς, χάνουμε έτσι την προσωπική μας δύναμη καθώς ο κάθε άνθρωπος στην πραγματικότητα είναι υπεύθυνος μόνο για τις δικές του πράξεις και συμπεριφορές και όχι για τους άλλους.


Το ερώτημα είναι τι βρίσκεται στον έλεγχό μας όταν αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση; Το να πάρουμε την ευθύνη του εαυτού μας, να εκφράσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο στους άλλους αλλά και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε εμείς εκείνους, είναι μερικά από αυτά που μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τους αγαπημένους μας.


Την επόμενη φορά που θα παρατηρήσεις τον εαυτό σου να κατηγορεί κάποιον ότι δεν σε καταλαβαίνει, μπορεί να είναι χρήσιμο το να δεις εάν έχεις πρώτα προσπαθήσει να επικοινωνήσεις ειλικρινά και αυθεντικά μαζί του. Όταν κάνουμε το βήμα να είμαστε ξεκάθαροι προς τους άλλους, τους ενθαρρύνουμε να κάνουν κι εκείνοι το ίδιο με εμάς.🌟


bottom of page