top of page

Τι είναι αυτό που μας οδηγεί σε μη βοηθητικές συνήθειες?



Σας συμβαίνει συχνά να αποσπάστε από τους στόχους σας και να ασχολείστε με δραστηριότητες που δεν σας βοηθάνε στο να πετύχετε αυτά που θέλετε;


Εμένα σίγουρα μου συμβαίνει μερικές φορές να πιάνω τον εαυτό μου να αποσπάται από τις ειδοποιήσεις στο κινητό μου και τα μηνύματα που έρχονται. Νιώθω τότε την ανάγκη να απαντήσω αμέσως με αποτέλεσμα να οδηγούμαι μακριά από το να ασχοληθώ με τις δραστηριότητες που έχω οργανώσει για την ημέρα και να αφιερώνω χρόνο σε πράγματα που δεν με βοηθούν καθώς θα μπορούσα να καθορίσω ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπου θα ασχοληθώ μόνο με το να απαντήσω στις ειδοποιήσεις κλπ.


Όμως για ποιο λόγο παρόλο που γνωσιακά ξέρουμε πως συγκεκριμένες συνήθειες δεν μας εξυπηρετούν, βρίσκουμε τον εαυτό μας να τις κάνει ξανά και ξανά;


Όταν συμβαίνει αυτό, συνήθως η δραστηριότητα ή συνήθεια που διαλέγουμε να μας αποσπάσει καλύπτει έναν βαθύτερο σκοπό για εμάς. Για παράδειγμα, οι ώρες που περνάω στο κινητό μου γεμίζουν την ανάγκη που έχω για επικοινωνία και σύνδεση με τους άλλους καθώς αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμένα προσωπικά.

Τέτοιες συνήθειες μπορεί να είναι οτιδήποτε μπαίνει εμπόδιο μεταξύ εμάς και αυτού που θέλουμε να καταφέρουμε στη ζωή μας. Μπορεί να είναι το να τρώμε παραπάνω από όσο χρειαζόμαστε όταν προσπαθούμε να ακολουθήσουμε έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής, το να κλεινόμαστε στον εαυτό μας πάνω σε μια διαφωνία αντί να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ενώ στην πραγματικότητα επιθυμούμε σύνδεση με τον άλλον, το να θέλουμε να καταναλώσουμε γλυκά γιατί μας δίνουν ένα αίσθημα πληρότητας παρόλο που θέλουμε να αποφύγουμε τη ζάχαρη κλπ.


Στρεφόμαστε λοιπόν σε αυτές τις συνήθειες/συμπεριφορές για να γεμίσουμε ένα κομμάτι μέσα μας το οποίο μας λείπει εσωτερικά εκείνη τη στιγμή.

Το να είμαστε αρνητικοί προς τον εαυτό μας επειδή έχουμε κάποιες όχι και τόσο βοηθητικές συνήθειες σίγουρα δεν μας βοηθάει να τις ελευθερώσουμε καθώς τότε χανόμαστε σε έναν κύκλο όπου ντρεπόμαστε για τον εαυτό μας και παγιδευόμαστε σε έναν κλοιό αρνητικών σκέψεων και για την συνήθεια αλλά και για εμάς που την αφήνουμε να συμβεί.


Το να καταλάβουμε τον εαυτό μας και τους λόγους πίσω από τις πράξεις μας, μας δίνει απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις στις οποίες υπό άλλες συνθήκες βιαζόμαστε να βάλουμε τίτλους στον εαυτό μας όπως «Έτσι είμαι δεν μπορώ να αλλάξω», «Είμαι προβληματικός» «Δεν είμαι καλός σε αυτό», κλπ.

Το μυαλό μας συνήθως προσπαθεί να μας προστατεύσει από κάτι χωρίς να σημαίνει πως αυτό που μας προστατεύει έχει βάση στην πραγματικότητα, καθώς συνήθως είναι μηχανισμός από το παρελθόν που χρειάστηκε να υοθετήσουμε λόγω των εκάστοτε συνθηκών. Για παράδειγμα, μπορεί να αποφεύγουμε να κάνουμε κάτι που στην ουσία θέλουμε, επειδή το μυαλό μας θεωρεί πως αν το κάνουμε θα θυσιάσουμε κάτι άλλο που είναι σημαντικό ή αυτό που θέλουμε να κάνουμε μπορεί να μας πληγώσει εάν αποτύχουμε σε αυτό οπότε καλύτερα να κάνουμε κάτι άλλο.


Η πρόθεση αυτών των συμπεριφορών είναι θετική στο βάθος, γιαυτό όταν κατανοήσουμε τι είναι αυτό με το οποίο προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή και μας λείπει (ή αντίθετα τι θέλουμε να αποφύγουμε) μπορούμε τότε να βρούμε πιο υγιείς τρόπους να αντιμετωπίσουμε την ρίζα που υπάρχει από πίσω και προκαλεί την συμπεριφορά μας και έτσι να διοχετεύσουμε την ενέργειά μας πιο ελεύθερα σε αυτά που υποστηρίζουν τους στόχους μας. 🌟

Comments


bottom of page